top of page
warmteverlies

warmteverlies

berekening

Energie besparen doe je niet alleen met isolatie of een ingewikkeld verwarmingssysteem. Om een geslaagd verwarmingsconcept te bekomen, dienen de technieken perfect afgestemd te zijn op de architectuur van een gebouw en dit start met een correcte dimensionering. Voor ieder project wordt een nauwkeurige warmteverliesberekening opgemaakt.

​

Hiermee kan niet alleen het nodige vermogen van het verwarmingstoestel exact bepaald worden, het laat ook toe doordachte keuzes te maken in de manier van warmte afgeven: vloer- of wandverwarming, convectoren of radiatoren.

​

Efficiënt verwarmen start met een juist ontwerp en eindigt met een precieze inregeling van de installatie.

warmtepompen

warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de klassieke gas- of mazoutketel.  Ze onttrekt hernieuwbare warmte aan de omgeving: lucht, grond of water. Met elektriciteit wordt die warmte uit de natuur 'opgepompt' tot een bruikbaar niveau om de woning of het sanitair water te verwarmen.

 

Warmtepompen zijn

  • energiezuinig, ze onttrekken tot 80% energie aan de omgeving

  • milieuvriendelijk, door een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot, zeker in combinatie met groene stroom

  • comfortabel, in de zomer kan je er ook mee koelen

​

Warmtepompen vragen wel om een perfecte dimensionering van de installatie om efficiënt en energiezuinig te verwarmen. Het best passen ze in een zeer degelijk geïsoleerd project met afgifte op lage temperatuur (bv. vloerverwarming)

condenserende gasketel

condenserende gasketels

Een condenserende gasketel verbruikt aardgas om via een brander het water in de centrale verwarming te verhitten. De restwarmte van de afgevoerde rookgassen wordt tegelijk ook gebruikt om het water in het systeem voor te verwarmen. Als de rookgassen hierdoor afkoelen tot onder het dauwpunt, dan ontstaat condens.

​

Condenserende gasketels zijn:

  • compact, ook voor grotere vermogens

  • behalen een hoog rendement tot 109%

  • blijven ook op hogere temperaturen rendabel en zijn dus geschikt voor radiatoren of renovatieprojecten

  • zijn modulerend en passen hun vermogen aan de woning aan

  • moeten verplicht wel een onderhoud krijgen

hybride warmtepomp

hybride warmtepomp

In een hybride systeem werkt een lucht/water warmtepomp samen met een andere warmte opwekker (bv. condenserende gasketel) als één systeem.

​

Het systeem is voorzien van een intelligente regelaar waarin de energieprijzen geprogrammeerd kunnen worden. De regelaar kiest zelf om te werken met enkel de warmtepomp, of enkel de gascondensatieketel, of met beide warmte opwekkers terzelfdertijd. De keuze is afhankelijk van:

  • de buitentemperatuur

  • de energieprijzen

  • de energiebehoefte van de woning

  • het rendement van de warmtepomp en gasketel

​

Het is vaak ook mogelijk om koeling in het systeem te integreren.

zonneboiler

zonneboiler

Een zonneboiler zet zonlicht om in direct bruikbare warmte voor het opwarmen van sanitair water. Zonneboilers maken dus gebruik van duurzame zonne-energie om groene warmte op te wekken.

 

De installatie bestaat uit:

  • zonnecollector(en) op het dak

  • warm waterreservoir

  • circulatiepomp om de zonne-energie van de collector naar het waterreservoir te brengen

  • intelligente regelaar

​

Naast sanitair water, kan een zonneboiler ook instaan voor zwembadverwarming of zelfs een CV-ketel ondersteunen.

​

vloerverwarming

vloerverwarming

Bij vloerverwarming worden dunne meerlagige kunststofbuizen in of op de dekvloer geplaatst. Door deze buizen stroomt warm water, afkomstig van de ketel of warmtepomp, dat zijn energie afgeeft aan het vloerpakket dat er rond ligt. Hierdoor krijgt de gehele vloer een egale temperatuur die nagenoeg 100% door straling aan de ruimte wordt afgegeven, wat het comfort alleen ten goede komt.

​

Vloerverwarming werkt op lage temperaturen en is dus energiezuinig, maar er moet wel rekening gehouden worden met:

  • de geschiktheid van de vloerafwerking 

  • de lange opwarmingstijd

  • het beperkt vermogen dat kan afgegeven worden

​

Vloerverwarming, hoe vreemd het ook klinkt, is ook ideaal in combinatie met systemen die kunnen passief koelen.

convectoren

convectoren

Convectoren lijken op radiatoren, maar zijn vaak een stuk compacter en kunnen ook vrij gemakkelijk ingebouwd worden. Bij convectoren stroomt warm water van de ketel in het verwarmingselement door een buis  omgeven met kleine lamellen. Deze lamellen vergroten het contactoppervlak met de lucht enorm en kunnen deze snel en efficiënt opwarmen. Hierdoor stijgt de warme lucht en wordt onderaan koude lucht natuurlijk of met een ventilator aangezogen naar de convector. Convectoren geven hun warmte nagenoeg uitsluitend via convectie of luchtverplaatsing aan de ruimte af.

​

Convectoren kunnen werken op lage temperaturen zoals vloerverwarming, maar warmen sneller op. Ze geven hun warmte ook efficiënter af dan radiatoren, al wordt convectie algemeen iets minder comfortabel ervaren. Ze hebben bovendien minder waterinhoud, zodat restverliezen tot een minimum beperkt blijven.

radiatoren

radiatoren

Bij radiatoren loopt warm verwarmingswater door verschillende buizen (handdoekradiator) of platen in staal of aluminium, meestal op de rugzijde voorzien van lamellen.

 

Radiatoren geven een combinatie van zowel aangename warmtestraling als van convectiewarmte.

​

Radiatoren werken op hogere temperaturen dan vloerverwarming of convectoren en zijn dus minder energiezuinig, maar ze zijn doorgaans wel het voordeligst in aankoop. Ze hebben een groot oppervlak nodig om voldoende warmteafgifte te genereren en hebben een vrij grote waterinhoud. Hierdoor zijn ze niet alleen groter, ze reageren ook wat trager dan convectoren.

​

bottom of page