top of page
koellast berekening

koellast berekening

Net als bij dimensionering van het warmteverlies wordt bij een koellast berekening het exacte koelvermogen bepaald dat nodig is om overtollige warmte weg te koelen en een comfortabel binnenklimaat te blijven garanderen. Deze berekening kan statisch worden uitgevoerd in een worst case scenario ofwel dynamisch. Bij deze laatste wordt er rekening gehouden met het verloop van de zon, wisselende bezetting door mensen, machines, verlichting en dergelijke meer.

Een koellast berekening laat toe de koelinstallatie of airco exact af te stemmen op de koelvraag van het gebouw en overdimensionering van het systeem te vermijden. De eerste stap in een energiezuinig maar toch performant systeem.

airconditioning

aircodontioning

Airconditioning is gebaseerd op warmtepomptechnologie, maar werkt net omgekeerd. Een airco onttrekt overtollige warmte aan het gebouw door verdamping van een koelvloeistof. Door condensatie van diezelfde vloeistof, wordt de warmte afgevoerd naar de buitenlucht. Hiervoor verbruikt een airco systeem elektriciteit, maar wel met een zeker rendement.

 

Verschillende airco systemen:

  • split airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit

  • multisplit met 1 buitenunit en meerdere binnenunits, individueel regelbaar

Er is een heel groot gamma aan modellen op de markt aanwezig, zowel in vermogen als in vormgeving. Zo zijn er onder airco binnentoestellen voor inbouw en opbouw, zowel voor plafond, muur en vloeropstelling.

omkeerbare warmtepomp

omkeerbare warmtepompen

Bij een omkeerbare warmtepomp is het mogelijk de koelcyclus van het systeem volledig om te draaien. De warmtepomp kan hierdoor niet alleen in de wintermaanden energiezuinig verwarmen, ook tijdens warme perioden kan voor de nodige koeling gezorgd worden. De warmtepomp werkt dan als een airco systeem en gaat warmte aan het gebouw onttrekken.

  • Het rendement voor koeling ligt altijd lager dan voor verwarming, net zoals bij airco systemen

  • Niet alle warmtepompen zijn omkeerbaar, ze dienen hiervoor uitgerust te zijn met en 4-weg omkeerventiel

  • Omkeerbare warmtepompen kan zowel bij lucht/lucht, lucht/water als bodemgekoppelde warmtepompen en dit in monoblock varianten als split opstellingen

VRV / VRF

VRV / VRF systemen

Koeling van kantoorgebouwen of grote gebouwen met veel ruimtes wordt vaak uitgevoerd met een koelinstallatie van het VRV of VRF systeem. Een VRF-systeem is een compleet klimaatsysteem voor koelen en verwarmen. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dit wil zeggen dat de hoeveelheid koudemiddel en daarmee de capaciteit binnen het systeem kan variëren.

  • Een VRF-systeem bestaat uit één of meerdere buitenunits en meerdere binnenunits.

  • De binnenunits kunnen verbonden zijn via een tweepijpssysteem met de buintenunit (alle units werken in dezelfde modus: enkel verwarmen of enkel koelen), ofwel via een driepijpsysteem (alle binnenunits kunnen onafhankelijk van elkaar verwarmen of koelen)

  • Een VRV/VRF heeft een centraal sturingssysteem van waaruit alles geregeld. Er kunnen beperking opgelegd worden voor individuele regeling. Zo kunnen wijzigingen aanbrengen aan een binnenunit het systeem niet volledig ontregelen

bottom of page